Carla Bley Trios

Amerikaanse jazzlegende

dinsdag 16 oktober 2018

20:30

Carla Bley Trios - Amerikaanse jazzlegende

Programma heeft al plaatsgevonden.

Vlaanderen Verbeelding werkt

Locatie info

  • Zittend publiek Type publiek
  • 19:30  Deuren open vanaf

Prijzen

  • € 30,00 Voorverkoopprijs
  • € 22,00  Voorverkoopprijs studenten *
Deel op facebook

Amerikaanse jazzlegende

De 82-jarige Amerikaanse pianiste en componiste Carla Bley is een onbetwiste jazzlegende. Ze start haar carrière midden jaren ’50 op het ogenblik dat ook Ornette Coleman zijn intrede doet. Die oefent een sterke invloed op haar uit. 

Op korte tijd ontpopt Carla Bley zich als een volkomen originele componiste. Toonaangevende muzikanten uit die tijd beginnen dan ook haar composities op te nemen. Zo behoren uitvoeringen door Paul Bley (Closer, Ida Lupino, … ), Jimmy Giuffre 3 (Jesus Maria, In the Mornings Out There, ...), George Russel en Gary Burton tot de allermooiste jazz uit de jaren ’60. In 1969 vraagt Charlie Haden haar als arrangeur voor zijn ‘Liberation Music Orchestra’. Vanaf dan begint ze voor orkesten te schrijven. Dit resulteert in het album ‘Escalator over The Hill’, dat ze opneemt met het Jazz Composer's Orchestra o.l.v. Michael Mantler en waarin belangrijke rollen zijn weggelegd voor de zangeressen Linda Ronstadt en Jeanne Lee, bassist Jack Bruce en actrice en Andy Warhol protégé Viva. 

Halverwege jaren ’80 vormt ze een duo met bassist Steve Swallow, een oude bekende uit de groepen van Paul Bley, Jimmy Giuffre en Gary Burton. Dit breidt ze later uit tot een trio met de Britse saxofonist Andy Sheppard. In 1994 toert het trio door Europa en neemt het een live-album op: ‘Songs with Legs’. Pas in 2013 verschijnt op het befaamde ECM-Label de opvolger ‘Trios’ en drie jaar later tenslotte ‘Andando El Tiempo’.

In 2015 neemt Carla Bley de NEA (National Endowment for the Arts) Jazz Master Award in ontvangst. Dit is de hoogste eer die een jazzmuzikant te beurt kan vallen in de Verenigde Staten. Vast staat dat met Carla Bley één van de groten van de hedendaagse jazz naar de Singer komt. De kans om haar trio met Steve Swallow en Andy Sheppard in een kleine club mee te maken krijgt u wellicht nooit meer!  

Artiesten:

  • Carla Bley - Piano
  • Steve Swallow - Basgitaar
  • Andy Sheppard - Tenor- en sopraansax