Luk Van Soom & Ludo Mariën

documentaire + concert

Saturday 27 January 2024

20:30

Luk Van Soom & Ludo Mariën - Documentaire + concert

Program already took place.

Venue info

  • Sitting audience Type of audience
  • 19:30  Doors open from

Prices

  • € 10,00 Presale price
Share on facebook

documentaire Luk Van Soom & accordeonoptreden Ludo MariënRijkevorsels bekendste beeldend kunstenaar, Luk Van Soom, komt naar de Singer met zijn eigen documentaire. Regisseur Serge Leurs dompelde zich voor deze film 7 jaar lang onder in zijn universum. En bekendste Rijkevorselse cameraman Jef Van Den Langenbergh legde verschillende momenten vast. Zeven jaar waarin Van Soom enkele van zijn meest monumentale werken in de wereld zette. Bovendien trokken de regisseur en kunstenaar samen naar Rome, spraken ze mensen met een speciale band met zijn oeuvre, en kroop Luk opnieuw de crossmoto op om de gewichtloosheid die hij in zijn werk najaagt opnieuw te voelen. Het resultaat is een hypnotiserende film die een inkijk geeft in de wereld van deze spraakmakende kunstenaar.  

Van Soom is gefascineerd door de oerelementen vuur, water en lucht, door planeten en wolken. De beeldentaal die hij gebruikt, refereert o.a. naar de barok waarin de spanning tussen de materie en de gewichtloosheid een constante is. Hij vertegenwoordigde België op de Wereldtentoonstelling van Spanje en zette voor Beaufort een twaalf meter hoge lampenboom op het Middelkerkse strand. Daarnaast creëerde hij meer dan 60 werken in de openbare ruimte, zoals Walhalla (Antwerpen), De Man van Atlantis (Brussel), Walking to Magdalena (Oostende) en de Zeppelin langs de Castelréweg in Minderhout op de grens tussen België en Nederland. Met het recente project In the Cloud, waarbij hij een 7,5 meter grote wolk in de skyline van Brussel plaatste, en het innovatieve partnerproject Renées Eerste Reis, blijft hij zijn grenzen verleggen. 

De film wordt voorafgegaan door een accordeonoptreden van Van Sooms goede vriend en mede-Kempenaar Ludo Mariën. Hij studeerde bij Hein Huysmans en Roger Eggermont, en werd later hoofddocent aan het conservatorium. Ludo is een veelgevraagd accordeonist, die zowel optreedt als solist als met orkesten, koorbegeleider en studiomuzikant. Hij concerteerde in heel Europa, in Australië en op festivals in Rusland, waar de wereldtop van accordeonisten verzameld wordt. Hij bracht 2 solo-cd’s uit met nieuw en verrassend werk. Ludo maakte niet alleen opnames met marimbaspecialist Ludwig Albert, met Jorge Castro, Dana Winner en José Carreras, maar nam ook muziek op voor de Parijse Lido en theatermuziek van Robert Groslot. 

Video