A New Wave of Jazz Festival Day 2

Day 2

Saturday 19 October 2019

20:00

A New Wave of Jazz Festival Day 2 - Day 2

Program already took place.

Vlaanderen Verbeelding werkt

Venue info

  • Sitting audience Type of audience
  • 19:30  Doors open from

Prices

  • € 12,00 Presale price
  • € 8,00  Presale price students *
  • 19/10/2019 16:00 Presale ends at
  • € 14,00 Entrance price
  • € 10,00  Entrance price students *
Share on facebook

Day 2

22:00 – 22:30
Daniel Thompson & Colin Webster
21:25 – 21:55
Asmus Tietchens
20:35 – 21:05
Antoine Beuger
20:00 – 20:30
Martina Verhoeven & Kris Vanderstraeten

A NEW WAVE OF JAZZ fungeert als een bibliotheek in zowel vormgeving als de keuze van muziek en slaagt een brug slaan tussen de vrije improvisatie, komend uit de free jazz strekking, en de minimale hedendaagse akoestische muziek. Niet alleen dragen zij beiden de vrijheid, het respect en het creatief vermogen van elke muzikant tot het groter geheel hoog in het vaandel maar zijn het ook genres die vooral in een live omgeving zich voortdurend kunnen ontwikkelen en dat er zo nieuwe kruisbestuivingen ontstaan. Deze live ‘research’ is een heel belangrijk element in de opbouw van het label. Het tweedaags festival is dan ook een bloemlezing uit wat reeds bestaat en wordt verwacht op het label alsook is het een symposium voor de performers en componisten om elkaar te leren kennen en voor de avontuurlijke luisteraar om zich te verdiepen in het gevarieerd aanbod van elke avond.
 

Daniel Thompson & Colin Webster

Dit duo speelde meermaals samen maar tijdens het festival stellen ze hun debuut duo album voor. De Londense saxofonist Colin Webster is één van de meeste toonaangevende muzikanten van de nieuwe Europese avantgarde scene. Bekend voor zijn uitlopende samenwerkingen zoals met Graham Dunning, Andrew Lisle, Mark Holub, David Birchall, Andrew Cheetham, Otto Willberg en in bands als Kodian Trio, KTHXBYE. Webster specialiseert zich in extreme toonconfiguraties - van minimaal tot abstract en dynamisch. Hij leidt ook het fascinerend Raw Tonk Records label. Daniel Thompson, geboren in Norfolk en wonend in Londen. Overwegend autodidact maar wel twee jaar gestudeerd onder de vleugels van guitarist John Russell. Daniel maakt deel uit van de grote vrije improvisatie scene uit het Verenigd Koninkrijk. Op voornamelijk akoestische gitaar en volledig volgens zijn eigen stijl en techniek, speelt Daniel live zowel solo als in samenwerkingen met muzikanten als Steve Noble, Alex Ward, Evan Paker en The London Improvisers Orchestra. Zijn albums werden uitgebracht op labels als Leo Records, Creative Sources, FMR, etc.

 

Asmus Tietchens

De uit Hamburg afkomstige Asmus Tietchens (1947) is een belangrijke speler in de Duitse avant-garde. Hij is sinds 1976 actief; naast vele samenwerkingen (met o.a. Dieter Moebius, Conny Plank, Brian Eno, etc.) vooral als solo artiest. Zijn oeuvre omvat ongeveer zeventig albums; variërend van de licht ritmische, melodieuze synth miniatuurtjes in de jaren tachtig op Sky Records, tot de analytische geluidsmanipulaties van recente jaren, solo of in samenwerking. Met Dirk Serries werkte Asmus reeds samen in de jaren tachtig als negentig voor een trilogie van albums rondom geluidsrecyclage. Voor TONUS ging Asmus nu aan de slag met een reeks van opnamen van windinstrumenten, gespeeld en opgenomen door Dirk, waarin wederom stilte, ruimte en de aandacht voor de kracht van de enkele noot centraat staat. Vanavond stelt Asmus dit album voor.


Antoine Beuger

De Nederlandse componist Antoine Beuger (1955) en oprichter van het hoogaangeschreven Wandelweiser label en collectief studeerde bij Ton De Leeuw aan het Sweelinck conversatorium. Internationaal geroemd om zijn lange composities, zoals 70-minuten durende ‘Calme Etendue – Spinoza’ en ‘24 Silent Harmonies In Discrete Continuity’, worden wereldwijd uitgevoerd. Enorm positief onthaald werden albums op Wandelweiser, Erstwhile en Another Timbre. Het Extradition ensemble uit Portland (Verenigde Staten) voerde Antoine’s ‘Now is the moment I learn to hope’ compositie uit en het is juist deze uitvoering die op A New Wave Of Jazz zal verschijnen. Op het festival brengt Antoine zijn eigen solo interpretatie.


Martina Verhoeven & Kris Vanderstraeten

Martina Verhoeven is fotografe bekend voor haar abstracte organische fotografie waarin ze zich al meer dan 15 jaar verdiept maar eveneens voor haar album hoezen. Als muzikante heeft zich over de jaren heen gefocust op de electrische bas met 3 Seconds Of Air en op de contrabas in meerdere groepformaties met oa. Colin Webster, John Dikeman, Andrew Lisle. Martina blijkt ook haar eigen grenzen te verleggen door zich nu te focussen op de piano. Recentelijk bracht het Italiaanse Silentes haar eerste fotoboek/solo piano album, ‘Gratitude’, uit. Voor het festival bundelt ze voor de eerste keer in duo haar krachten met percussionist en klankkunstenaar Kris Vanderstraeten, één van de best bewaarde geheimen van de Belgische improvisatie. Sinds de jaren zeventig gaat hij aan de slag met zijn unieke set-up en uiteenlopende samenwerkingen: het trio Sureau en een duo met Timo Van Luijk. Vanderstraeten speelt niet volgens de regels, hij probeert ze compleet te verleggen. Zijn drumkit is niet zomaar een instrument; het is een geluidsgenerator om het maximale potentieel van textuur, dynamiek en ruimte te verkennen.