A New Wave of Jazz Festival Day 1

Day 1

Friday 18 October 2019

20:00

A New Wave of Jazz Festival Day 1 - Day 1

Program already took place.

Vlaanderen Verbeelding werkt

Venue info

  • Sitting audience Type of audience
  • 19:30  Doors open from

Prices

  • € 12,00 Presale price
  • € 8,00  Presale price students *
  • 18/10/2019 16:00 Presale ends at
  • € 14,00 Entrance price
  • € 10,00  Entrance price students *
Share on facebook

Day 1

22:00 – 22:30
Tom Malmendier & Dirk Serries + Tom Jackson
21:25 – 21:55
Dante Boon
20:35 – 21:05
Benedict Taylor & Anton Mobin
20:00 – 20:30
Tonus (Colin Webster, Tom Jackson, Dirk Serries & Antoine Beuger)

A NEW WAVE OF JAZZ fungeert als een bibliotheek in zowel vormgeving als de keuze van muziek en slaagt een brug slaan tussen de vrije improvisatie, komend uit de free jazz strekking, en de minimale hedendaagse akoestische muziek. Niet alleen dragen zij beiden de vrijheid, het respect en het creatief vermogen van elke muzikant tot het groter geheel hoog in het vaandel maar zijn het ook genres die vooral in een live omgeving zich voortdurend kunnen ontwikkelen en dat er zo nieuwe kruisbestuivingen ontstaan. Deze live ‘research’ is een heel belangrijk element in de opbouw van het label. Het tweedaags festival is dan ook een bloemlezing uit wat reeds bestaat en wordt verwacht op het label alsook is het een symposium voor de performers en componisten om elkaar te leren kennen en voor de avontuurlijke luisteraar om zich te verdiepen in het gevarieerd aanbod van elke avond.


Tom Malmendier, Dirk Serries & Tom Jackson

Tom en Dirk leerden elkaar kennen tijdens een improvisatie in de Christuskirche te Bochum en besloten dit absoluut verder te zetten.  Ondertussen is een album opgenomen, te verschijnen volgend jaar op A New Wave Of Jazz.  Nu op het festival in premiere als duo (akoestische gitaar en drums) en special guest Tom Jackson op klarinet.  Drummer, percussionist Tom Malmendier is een prominent lid van L’oeil Kollectif, een groep jonge gedreven muzikanten uit het Luikse die improvisatie hoog in het vaandel draagt.  Zeer actief in verschillende formaties waaronder zijn duo met bassiste Farida Amadou.  Tom Jackson is een bedreven klarinettist actief in moderne klassieke muziek en vrije improvisatie, deel uitmakend van hoog aangeschreven ensembles zoals Apartment House, Lontano en orkesten als New London Sinfonia, British Sinfonietta en National Chamber Orchestra of Wales. 

Benedict Taylor & Anton Mobin

Award winning componist & solo violist Benedict Taylor (UK) is één van de meest productieve en toonaangevende figuren wat vrije improvisatie op viola betreft. Componeert eveneens soundtracks voor Netflix series en films. Oprichter van het CRAM collectief. Is een meester in het bereiken van uitersten op het iets groter maar moeilijker broertje van de viool, van subtiliteit tot snelle interactie. Anton Mobin (1979, Frankrijk) is muzikant, improvisator, radio activist, producer en geluidskunstenaar en vooral ontwerper van zijn eigen instrument : de ‘prepared chamber’. Een houten doos waarin verschillende objecten zijn verbonden met elkaar en versterkt door gitaarpick-ups en electrische contact microfoons. Zijn intuïtief spel met deze ‘prepared chamber’ is energiek, abstract, percussief of heel verfijnd. Frequent werken hij en Benedict samen en voor het festival stellen zij hun nieuwste album voor. Hoogstaande vrije abstractie.
 

Dante Boon

Dante Boon is een Nederlandse componist en pianist, wonend in Amsterdam. Bij labels als Wandelweiser (waar hij eveneens deel uitmaakt van het collectief) en Another Timbre verschenen al diverse opnames van hem of van zijn muziek, waaronder Boon's eerste solo-cd als pianist in 2010 (vier sterren in NRC). Zijn composities zijn uitgevoerd op festivals als Huddersfield Contemporary Music Festival, Gaudeamus. Meermaals speciaal voor hem geschreven, heeft Dante reeds meer dan 50 werken in premiere uitgevoerd over gans Europa, Canada en de VS. Voor het festival brengt hij oa. een impressie uit het nieuw album dat verschijnt op A New Wave Of Jazz.


Tonus

Het continue roterend ensemble van Dirk Serries en verwezenlijking voor zijn eeuwige fascinatie voor minimalisme.  Ditmaal in kwartet bezetting met een grafische score voor windinstrumenten en maakt deel uit van zijn ‘Modulation Grid’ reeks : Tom Jackson (UK) op klarinet, Colin Webster UK) op alto sax, Dirk zelf op soprano melodica en Antoine Beuger (NL) op dwarsfluit.