Machtelinckx/Økland + Niels Van Heertum

Jazz met de Warande

Saturday 17 February 2024

20:15

Share on facebook

Jazz met de Warande

Let op: deze voorstelling speelt niet in de Singer.
Locatie: de Warande, Warandestraat 43 in Turnhout

Machtelinckx/Økland

Al tien jaar volgt gitarist en componist Ruben Machtelinckx een buitengewone weg in de geïmproviseerde muziek. Na projecten met Arve Henriksen, Thomas Jillings (Linus), Karl Van Deun en Frederik Leroux (Poor Isa) werkt hij nu samen met Nils Økland.

Deze innovatieve Noorse muzikant en componist, specialist op de Hardangerviool, is al sinds midden jaren tachtig actief. Veel van zijn muziek is op het toonaangevende label ECM uitgebracht.

Als duo kiezen Machtelinckx en Økland voor het puur akoestische. Hun repertoire bestaat uit composities en improvisaties die allesbehalve hermetisch zijn. Verwacht een originele artistieke expressie van jazz, folk en hedendaagse muziek.


Niels Van Heertum

Niels Van Heertum bevindt zich op de raaklijn tussen geïmproviseerde muziek, songs, en theater. Allemaal plekken waar zijn muziek integraal kan zijn, niet begrensd door stijlen en vakjes. Recent werkte hij met Jakob Bro, Ruben Machtelinckx, Joachim Badenhorst, Fabrizio Cassol, Alain Platel & Lisaboa Houbrechts.

In zijn solowerk staat rust centraal. Een geïmproviseerde zoektocht naar trage sonorische evolutie. De stroom van warme koperen klanken die elkaar aan een verlaagd tempo opvolgen zorgen voor een moment van verstilling en trance.