Rita speelt Brand

een organisatie van Chantal Kleynen

Saturday 14 December 2019

20:00

Rita speelt Brand - Een organisatie van Chantal Kleynen

Program already took place.

Venue info

  • Sitting audience Type of audience
  • 19:30  Doors open from

Prices

  • € 8,00 Presale price
  • € 8,00  Presale price students *
  • 14/12/2019 14:00 Presale ends at
  • € 8,00 Entrance price
  • € 8,00  Entrance price students *
Share on facebook

Rita speelt Brand

een organisatie van Chantal Kleynen

Rita Scheyltjens, hartenspeler bij “Het Gevolg”, wonende in Rijkevorsel schudt in haar beklijvende monoloog “BRAND”, alle frustraties van haar af.

Het verlies van haar man in 1974, waarna ze achterbleef met haar twee zonen. De hele verhuis naar een toen goedkopere woning in Herselt, die uiteindelijk afbrandde in 1976, maakte het leven voor haar en de kinderen niet makkelijker. Rita en haar zonen hadden het niet breed maar de liefde gaf hen de kracht om te overleven in barre omstandigheden. Moeder Rita en haar zonen, drie prachtindividuen lieten zien dat heel veel mogelijk was en is, als je maar doorzet en erin blijft geloven.

Van kinds af was Rita samen met haar moeder zaliger de drijvende kracht achter toneeltjes maar meer als dat reikte haar acteerkunsten niet.

Ze bleef niet op haar honger zitten en op 26 Aug 2016 stapte ze het theatercomplex van “Het Gevolg” in Turnhout binnen, waar haar late acteer carrière, dit keer, wel begon. Stefan Perceval, artistiek directeur van “Het Gevolg” maar onlangs ook Chris Lomme (ze speelt samen met haar in een volgend stuk) noemden haar een rastalent. Rita heeft zoveel kwaliteiten waar ze lang niets mee heeft gedaan, die kan ze nu bij “Het Gevolg” uitspelen.

Met haar Monoloog “BRAND” die een groot deel van haar leven behelst bewees ze dat ze het kan, ze speelde de pannen, letterlijk van het dak. Het was adembenemend haar bezig te zien op het podium, Ze kreeg lof van alle kanten, het kwam binnen bij haar publiek.

Rita is een voorbeeld voor mensen die vinden dat het leven te zwaar is, zij had de kracht om van diepe ellende terug iets moois te maken. Ze kreeg gelijk door haar kracht, durf en volharding.

Rita schreef haar monoloog helemaal zelf en tracht haar gekende leed hiermee te verwerken. Uren, tot een stuk in de nacht bleef ze meer schrijven en het resultaat mag er zijn. Haar hele levensverhaal vloeide er in één keer uit, het schriftje dat ze hier voor gebruikte had enkele bladzijden te weinig dus voegde ze er gauw nog een paar kartonnetjes aan toe.

Op 01 Juni 19 gaf ze haar eerste voorstelling van BRAND in het Gevolg maar de dag zelf bleek dat de eigenlijke première gespeeld was voor de Rotary Club van Zoersel waar Stefan Perceval haar mee naar toe nam. 40 genodigden met Porsches, Audi’s en Lexus wagens, maar Rita parkeerde haar kleine bescheiden wagen er tussen en even later stond ze daar op het podium. Rita nam tijdens de voorstelling geregeld een glimp op van het publiek, een dame pinkte een traan weg, Rita was overtuigt van haar kunnen, het slaat aan bij iedereen, wie je ook bent, wat je afkomst ook is, we zijn allemaal mensen met gevoelens! prachtig toch

Voor haar eerste voorstelling repeteerde ze 12 keer in het Theater maar ook thuis, in de keuken, woonkamer, slaapkamer, bij haar zus in de slaapkamer, op de hete zolder, ze was er voortdurend mee bezig. Haar tomeloze inzet en kracht maakte weeral eens maar duidelijk dat de kans op slagen en succes, niet van alleen komen. 

Rita speelde ook nog op het festival van “Het Gevolg” afgelopen 29 en 30 Aug 19, vele mensen uit Rijkevorsel en elders trokken er naartoe. Het toppunt na de voorstelling van 30 augustus was dat Rita haar oude schoolvriendin, na 54 jaren ontmoette in Het Gevolg. Zij had 54 jaren gezocht achter Rita, het geluk kon niet meer stuk.

De monoloog zit in haar hoofd en die zal er nooit meer uitgaan.

Rita speelt binnenkort samen met Chris LOMME in het stuk: “MADAME ROSA”, alle info hierover kunnen jullie vinden op: https://www.hetgevolg.be/