Geen tickets meer beschikbaar


Artiesten: Ingrid Laubrock (tenorsax)
Mary Halvorson (gitaar)
Kris Davis (piano)
John Hébert (bas)
Tom Rainey (drums)

23 september 2014 20:30
Ingrid Laubrock's Anti-House

topgroep uit New York

****(*) 4,5 sterren (Kwadratuur)

Ingrid Laubrock's Anti-House maakte zonder twijfel één van de beste avant-garde cd’s van 2013. Kwadratuur beloonde ‘Strong Place’ dan ook met maar liefst 4,5 sterren en het Nederlandse Draai Om Je Oren plaatste het in de top 3 van beste cd’s van het jaar! Ook internationaal ontving Anti-House veel lof!

De groepsleden zijn trouwens stuk voor stuk toppers van de New Yorkse scène. De Duitse saxofoniste Ingrid Laubrock verhuist in 1989 naar het Verenigd Koninkrijk. Hier ontvangt ze in 2005 de BBC Jazz Award for ‘Rising Star’. Sinds een aantal jaren woont ze echter in New York. Ze is vast lid van het Anthony Braxton Quartet en speelt samen met o.m. Evan Parker, Polar Bear, Living By Lanterns, Dave Douglas en Kenny Wheeler.

Mary Halvorson is wellicht dé gitariste van het moment. Ze is eveneens lid van de groep van Anthony Braxton. Bovendien oogst ze momenteel groot succes met haar eigen kwintet en septet (cf. de albums ‘Bending Bridges’ en ‘Illusionary Sea’).

Ook de Canadese pianiste Kris Davis staat volop in de belangstelling. ‘Waiting for You to Grow’ is reeds haar vijfde cd als leider op het toonaangevende Clean Feed label. Ook werkt ze regelmatig samen met vooraanstaande sidemen, onder wie Trevor Dunn, Tyshawn Sorey en Mat Maneri.

John Hébert ten slotte was eerder dit jaar nog in de Singer te gast met het Lucian Ban Elevation Quartet. Hij is één van de meest gevraagde bassisten in New York. Bovendien is hij al jarenlang vast lid van het Fred Hersch Trio. Hersch speelt trouwens ook mee in Heberts eigen groep ‘Sounds of Love’.Commentaar: