A New Wave of Jazz Festival

day 1

vrijdag 18 oktober 2019

20:00

A New Wave of Jazz Festival - Day 1 Voorverkoop start op: 01/09/2019 20:00 Vlaanderen Verbeelding werkt

Locatie info

  • Zittend publiek Type publiek
  • 19:30  Deuren open vanaf

Prijzen

  • € 12,00 Voorverkoopprijs
  • € 8,00  Voorverkoopprijs studenten *
  • 18/10/2019 19:30 Voorverkoop stopt op
  • € 14,00 Toegangsprijs
  • € 10,00  Toegangsprijs studenten *
Deel op facebook

Tot 31 augustus kan u een abonnement kopen voor het tweedaagse A New Wave of Jazz Festival. U betaalt dan slechts 20 euro voor de twee dagen. Bovendien krijgt u de 'A New Wave of Jazz' draagtas cadeau. meer info

22:00 - 22:30
Jürg Frey & Elisabeth Frey-Bächli
21:25 – 21:55
Benedict Taylor & Anton Mobin
20:35 – 21:05
Dante Boon
20:00 – 20:30
Tonus

A NEW WAVE OF JAZZ fungeert als een bibliotheek in zowel vormgeving als de keuze van muziek en slaagt een brug slaan tussen de vrije improvisatie, komend uit de free jazz strekking, en de minimale hedendaagse akoestische muziek. Niet alleen dragen zij beiden de vrijheid, het respect en het creatief vermogen van elke muzikant tot het groter geheel hoog in het vaandel maar zijn het ook genres die vooral in een live omgeving zich voortdurend kunnen ontwikkelen en dat er zo nieuwe kruisbestuivingen ontstaan. Deze live ‘research’ is een heel belangrijk element in de opbouw van het label. Het tweedaags festival is dan ook een bloemlezing uit wat reeds bestaat en wordt verwacht op het label alsook is het een symposium voor de performers en componisten om elkaar te leren kennen en voor de avontuurlijke luisteraar om zich te verdiepen in het gevarieerd aanbod van elke avond.


Jürg Frey & Elisabeth Frey-Bächli

Jürg Frey, Zwitser en geboren in 1953, leraar klarinet, is vooral een componist wereldwijd erkend voor zijn eigenzinnige verstilde werken, geschreven voor klassieke instrumenten als eveneens voor field recordings. Hij is lid van het Wandelweiser collectief. The New Yorker’s Alex Ross vergeleek Frey’s muziek met een “Mahler Adagio suspended in zero gravity”. Voor het festival speelt hij samen met zijn echtgenote Elisabeth Frey-Bächli, orgeliste, een zeldzame quatre-mains op piano.
 

Benedict Taylor & Anton Mobin

Award winning componist & solo violist Benedict Taylor (UK) is één van de meest productieve en toonaangevende figuren wat vrije improvisatie op viola betreft. Componeert eveneens soundtracks voor Netflix series en films. Oprichter van het CRAM collectief. Is een meester in het bereiken van uitersten op het iets groter maar moeilijker broertje van de viool, van subtiliteit tot snelle interactie. Anton Mobin (1979, Frankrijk) is muzikant, improvisator, radio activist, producer en geluidskunstenaar en vooral ontwerper van zijn eigen instrument : de ‘prepared chamber’. Een houten doos waarin verschillende objecten zijn verbonden met elkaar en versterkt door gitaarpick-ups en electrische contact microfoons. Zijn intuïtief spel met deze ‘prepared chamber’ is energiek, abstract, percussief of heel verfijnd. Frequent werken hij en Benedict samen en voor het festival stellen zij hun nieuwste album voor. Hoogstaande vrije abstractie.
 

Dante Boon

Dante Boon is een Nederlandse componist en pianist, wonend in Amsterdam. Bij labels als Wandelweiser (waar hij eveneens deel uitmaakt van het collectief) en Another Timbre verschenen al diverse opnames van hem of van zijn muziek, waaronder Boon's eerste solo-cd als pianist in 2010 (vier sterren in NRC). Zijn composities zijn uitgevoerd op festivals als Huddersfield Contemporary Music Festival, Gaudeamus. Meermaals speciaal voor hem geschreven, heeft Dante reeds meer dan 50 werken in premiere uitgevoerd over gans Europa, Canada en de VS. Voor het festival brengt hij oa. een impressie uit het nieuw album dat verschijnt op A New Wave Of Jazz.


Tonus

Het continue roterend ensemble van Dirk Serries en verwezenlijking voor zijn eeuwige fascinatie voor minimalisme. Ditmaal in trio bezetting met een grafische score voor windinstrumenten : Tom Jackson (UK) op klarinet, Colin Webster op alto sax en Dirk zelf op soprano melodica. Tom Jackson is een bedreven klarinettist actief in moderne klassieke muziek en vrije improvisatie, deel uitmakend van hoog aangeschreven ensembles zoals Apartment House, Lontano en orkesten als New London Sinfonia, British Sinfonietta en National Chamber Orchestra of Wales. Colin Webster en Dirk Serries hoeven haast geen introductie meer voor De Singer, beiden meermaals samenwerkend in TONUS maar in duo als in het KODIAN TRIO.